Åpent brev til Utenriksminister Espen Barth Eide
Inntil 13 personer, som har fått innvilget familiegjenforening med familie i Norge, sitter fast i Gaza. NOAS ber om bistand til denne gruppen.
Til: Utenriksminister Espen Barth Eide
Utlendingsdirektoratet (UDI) åpnet i januar i år for at personer i Norge (referansepersoner) kunne søke om familiegjenforening på vegne av familiemedlemmer som befant seg i Gaza. Situasjonen i Gaza gjorde at det ikke var mulig å søke på vanlig vis.
Dette skulle muliggjøre reell gjenforening for flere familier i Norge med familiemedlemmer i Gaza. Realiteten er at flere som har fått innvilget familiegjenforening fortsatt befinner seg i Gaza. Det hjelper lite å ha et vedtak om oppholdstillatelse i Norge, hvis det ikke er mulig å komme seg hit. For å sikre at disse menneskene kommer seg i trygghet og får muligheten til å være med familien sin i Norge, trenger de bistand fra norske myndigheter.
Det er uklart hvor mange som er i denne situasjonen. UDI har ikke nøyaktig statistikk, men det er trolig få. Etter den nevnte regelendringen, har 28 søknader om familiegjenforening som har blitt fremmet fra Norge blitt innvilget. UDI har identifisert 13 personer som ikke er registrert ankommet til Norge og som er registrert med bostedsadresse i Gaza.
Justisministeren har flere ganger besvart skriftlige spørsmål på Stortinget om konsulær bistand til denne gruppen. Senest 22. november svarte ministeren at norske myndigheter «dessverre ikke (kan) påta seg å sørge for at alle som har fått en oppholdstillatelse faktisk kan gjennomføre reisen til Norge.»
Nå dreier det seg imidlertid ikke om «alle som har fått en oppholdstillatelse», men trolig inntil 13 personer som befinner seg i en helt ekstraordinær situasjon. Da det tidligere i år ble fremmet representantforslag om at “regjeringa må bistå med evakuering av personar i Gaza som har fått innvilga søknad om familiegjenforeining til Noreg», ble dette avvist av justisministeren. I brev til kommunal- og forvaltningskomiteen datert 22.03.2024 ifm. behandlingen av forslaget, ble det vist til at person- og dokumentkontroll ikke kan foretas i Gaza, men at dette eventuelt må gjøres etter ankomst til Egypt. Norske myndigheter må da garantere for at personene det gjelder kan reise videre til Norge innen 72 timer. Dette er ifølge statsråden et ansvar norske myndigheter ikke vil ta. Statsråden skriver også i innstillingen til representantforslaget at:
I tråd med vårt konsulære ansvar har Norge bistått norske borgere og enkelte
utlendinger med tilknytning til Norge med assistert utreise fra Gaza. Norske
myndigheter kan ikke tilby den samme bistanden til alle utenlandske statsborgere.
Selv om det ikke er en lovpålagt oppgave, har altså Norge bistått «enkelte utlendinger med tilknytning til Norge med assistert utreise fra Gaza». Dette er bra. Det viser også at muligheten for å bistå er til stede når hensynene for å gjøre det er tungtveiende. Det mener vi det er for disse 13 personene.
Utfordringene knyttet til identitetskontroll utgjør slik vi ser det, en kalkulert risiko som norske myndigheter bør være villige til å ta i lys av den helt prekære situasjonen i Gaza.
NOAS er også kjent med at andre land som Island og Nederland bistår personer som har fått innvilget familiegjenforening med utreise fra Gaza.
Vi ber om at norske myndigheter bistår disse menneskene med å komme seg ut av Gaza. Vi forstår at dette er utfordrende, men erfaringene tilsier at det ikke er umulig.
Med vennlig hilsen
Norsk organisasjon for asylsøkere
(sign.)
Mads H. Almaas
Generalsekretær