fbpx
top

UNHCR bekymret for situasjonen på Lampedusa

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) uttrykker stor bekymring for den siste tidens flyktningstrøm fra Nord-Afrika til den lille italienske øya Lampedusa, der mottakskapasiteten for lengst er sprengt og lokalbefolkningen er i opprør.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) uttrykker stor bekymring for den siste tidens flyktningstrøm fra Nord-Afrika til den lille italienske øya Lampedusa, der mottakskapasiteten for lengst er sprengt og lokalbefolkningen er i opprør.

På grunn av uroen i Nord-Afrika har rundt 8000 innvandrere, hovedsakelig tunisiere, kommet til den italienske øya Lampedusa dette året. Som følge av masseflukten har Italia erklært humanitær krise på øya, og bedt EU om hjelp.

Lampedusa, som er Italias sørligste punkt, har en befolkning på rundt 6000 mennesker og ligger ca 130 kilometer fra den tunisiske kysten. Øya har lenge vært en inngangsport til Europa. Fredag 18. mars ​​forhindret øyas innbyggere kystvaktskip med flyktninger om bord fra å ankre i timevis, ved å blokkere bryggene på de to havnene. Lampeduserne er bekymret for øyas reiselivsnæring og de frykter at innvandrerne vil skremme vekk turistene.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) advarer om at situasjonen kan eskalere hvis det i tillegg kommer flyktninger fra Libya på grunn av den pågående konflikten der. I midten av februar, kort tid etter avsettelsen av Tunisias president Zine El Abidine Ben Ali, ankom rundt 5600 flyktninger Lampedusa i løpet av noen dager.

Basert på intervjuer med nyankomne flyktninger mener UNHCR at de fleste som kommer til Italia er på jakt etter arbeid og bedre økonomiske muligheter, men det er også snakk om personer som sier at de frykter for sine liv og kan ha behov for beskyttelse.

UNHCR er bekymret over at menneskesmuglerne fra Tunisia utnytter unge menn og lover dem et bedre liv i Europa. FN-ansatte i Tunisia bekrefter at det i noen landsbyer nå kun bor kvinner, barn og eldre. Selv om båtturen er relativt kort, kan urolig sjø og dårlig vær føre til farlige situasjoner. De fleste flyktningene er ved god helse når de kommer i land, mens andre er gjennomvåte og utslitte.

Ankomsten av så mange flyktninger i løpet av så kort tid setter et stort press på italienske myndigheter. Over 2000 innvandrere befinner seg nå ved Lampedusa mottakssenter som kun har 850 sengeplasser. Den italienske regjeringen har forsikret om at de vil sikre tilgang til asylsystemet for de personene som har behov for beskyttelse.

Kilder: UNHCR Italia, La Repubblica, italpress, padovanews