fbpx
top

Trude Jacobsen og Dråpen i Havet tildeles hederspris for sitt arbeid med flyktninger

– En ting er å ønske det, en annen ting er å faktisk gjøre det, sa Nora Thommessen da hun overrakte hedersprisen i sin bestemors navn.

Sommeren 2015 opplevde Europa en dramatisk økning av flyktningankomster. De aller fleste ankom greske øyer. De dramatiske bildene fra Middelhavet gjorde Trude Jacobsen sterkt berørt og noen dager senere bestemte hun seg for å reise til Hellas.

Hun fylte fjorten bagger med klær og utstyr, opprettet en Facebook-gruppe slik at venner og familie kunne følge med og satte seg på et charterfly til Lesvos. På den tiden kom nesten 6000 mennesker til Lesvos hver eneste dag, men det var ingen hjelpeorganisasjoner på plass.

Her hjemme utløste bildene fra Middelhavet et engasjement og et ønske om å bidra hos mange, og Trude Jacobsens Facebook-gruppe ble en kanal for følelsene.

I løpet av tre dager meldte 11 000 mennesker seg inn i «Dråpen i Havet» som gruppa ble døpt. Siden den gang har Dråpen i havet koordinert over 7000 frivillige fra 70 land i arbeidet for mennesker på flukt.


Begrunnelse for Hedersprisen

Trude Jacobsen mottok i dag Annette A. Thommessens hederspris «for sitt genuine og konkrete engasjement for hjelp og beskyttelse til flyktninger på de greske øyene».

Prisen ble delt ut av Nora Thommessen, barnebarnet til Annette Thommessen, som etablerte NOAS i 1984 og ledet organisasjonen fram til sin død i 1994. Hun hedret Trude Jacobsen for sitt sterke engasjement og handlingsevne.

– En ting er å ønske det, en annen ting er å faktisk gjøre det. Dette er en kvinne som skaper begeistring med stor kapasitet og gjennomføringsevne, sa Nora Thommessen under prisutdelingen.

På samme måte som Annette Thommessen på mange måter var NOAS, er også denne organisasjon og personen tett vevet sammen.

– Prisvinneren i år er både personen Trude Jacobsen og organisasjonen Dråpen i Havet.

Formålet til Annette Thommesens minnefond, er å stimulere til økt rettssikkerhet for asylsøkere og flyktninger og forståelse for deres situasjon i Norge.

I samarbeid med NOAS deler fondet hvert år ut en hederspris i Annette Thommessens navn.