fbpx
top

Tall fra UDI om Storskog-saker er misvisende.

UDI har nektet å realitetsbehandle 977 Storskog-saker. Mange av disse må behandles på nytt.

Utlendingsdirektoratet (UDI) har nylig informert om at av de om lag 5 500 personene som kom over Storskog i fjor, har 2000 fått sakene sine ferdigbehandlet. Av ulike årsaker har 539 saker blitt henlagt.  977 saker har hittil blitt nektet realitetsbehandlet, med begrunnelse at asylsøkerne ankom Norge fra Russland, som anses som såkalt «trygt tredjeland».

Se på tallene på UDIs nettside her.

Tallene viser ikke hva resultatet i sakene vil bli

Tallene fra UDI kan ikke leses som fasit på hva det endelige resultatet vil bli. Flere saker omgjort av Utlendingsnemnda (UNE), viser at UDI har tolket Storskogsrundskrivet på en måte som strider med folkeretten. Flere av de 977 sakene som UDI nektet å realitetsbehandle, må med stor sannsynlighet vurderes på nytt. Dette gjelder særlig saker hvor søkeren ikke har hatt varig, lovlig opphold i Russland.

UNE har til nå avholdt seks nemndmøter i enkeltsaker hvor personene har kommet over Storskog og søkt asyl i Norge. I fem av de seks nemndmøtene har UNE omgjort UDIs vedtak om ikke å ta sakene til realitetsbehandling. UNE har vurdert beskyttelsesbehovet i opprinnelseslandet i sakene der oppholdsgrunnlaget i Russland er usikkert. Å returnere disse personene til Russland ville i praksis utsette dem for risiko for å bli returnert videre til et livsfarlig område.

Les mer om Nemndmøter i Storskog-saker på UNEs nettside her.

Stortinget sviktet som kritisk lovgiver

Landinfo informerte allerede mandag 16. november om at asylsystemet i Russland ikke kan anses som tilfredsstillende og er preget av vilkårlighet. Samme dag stemte like fullt 96 stortingsrepresentanter for et lovendringsforslag som hadde kommet fra regjeringen fredagen før. Forslaget åpnet for å avvise realitetsbehandling av søknader fra asylsøkere som kun hadde brukt Russland som et transittland. Bare 5 stortingsrepresentanter stemte mot regjeringens påstand om at Russland kunne ansees som et trygt returland, uavhengig av oppholdsgrunnlag i Russland.

Lovendringen har utsatt flere mennesker for mulig livsfare, inkludert to jemenitter som UDI hentet tilbake fra Russland i februar. Kun timer etter tvangsreturen til Russland gikk jemenittenes russiske visum ut. Begge jemenittene ble pågrepet av russisk politi og presentert for vedtak som sa at de hadde brutt russisk utlendingslov og derfor måtte forlate landet innen 15 dager.

NOAS kjenner også til syrere som ble returnert av norske myndigheter til Russland og deretter tvunget av russiske myndigheter til å returnere tilbake til Syria.

Les rapport fra Landinfo på deres nettside her.

Se votering over utl. § 32 på Stortingets nettside her.

Ikke trygt å søke om asyl i Russland.

Landinfo har bl.a. henvist til rapport fra Civic Assistance Committee, en uavhengig russisk organisasjon, som oppsummerte asylsystemet i Russland på følgende måte:

«[…] the procedure for determining refugee status in Russia is not fair. There is a problem of non-admission to the procedure, people are getting unfounded refusals, the appeal of is ineffective – the majority of the courts side with the FMS [den russiske føderale migrasjonstjenesten]. Those who received status may at any time lose it without good reason. So people, including many genuine refugees entitled to the status, become illegal immigrants and are threatened with expulsion.»

Civic Assistance Committee publiserte en detaljert rapport om asylsystemet i Russland i 2015. Rapporten har nesten 350 sider og er skrevet på russisk. Organisasjonen samarbeider med UNHCR.

Les rapporten fra Civic Assistance Committe her.

Les mer om Storskog-saker på NOAS nettside:

Syrer returnert til Russland – tvunget tilbake til Syria

Russland ikke trygt – regjeringsinstruks må omgjøres

Politikere må handle nå!

Tåkeprat om Storskog og retur til Russland

Norge undergraver retten til å søke asyl