fbpx
top

Stor oppslutning om rettshjelpsdugnaden for de lengeværende barna

I sommer ble det startet en rettshjelpsdugnad for å gi alle de lengeværende barna like muligheter til å prøve saken sin på nytt. Mange har sluttet opp om dugnaden og sist helg var nasjonal aksjonshelg, med små og store arrangementer ulike steder i landet.

Bakgrunnen for dugnaden er at regjeringen innfører nye regler for lengeværende barn, men ikke tar ansvar for at de aktuelle familiene får informasjon eller nødvendig juridisk bistand. I juli i år ble det innført en engangsløsning som gjelder for noen av de lengeværende barna. Regjeringen har varslet at nye varige regler for lengeværende barn skal tre i kraft i løpet av kort tid. Familiene som omfattes har stort behov for informasjon om kriteriene i regelverket, veiledning om hvilke opplysninger som er relevante og hvilken dokumentasjon de må skaffe, og bistand til å utforme juridisk argumentasjon. Gjennom rettshjelpsdugnaden får alle familier med lengeværende barn tilbud om slik rettshjelp.

Mangle har støttet  dugnaden, og midler er kommet inn fra private givere, organisasjoner, menigheter, foreninger og forbund. Til sammen har rettshjelpsdugnaden nå fått inn nesten 460 000 kroner, hvorav 36 000 er kommet inn via sms-tjenesten NOASBARN til 2160. Etter aksjonshelgen kommer det nå inn penger hver dag, så dette beløpet vil trolig øke en del i løpet av de neste to ukene.

Les mer om rettshjelpsdugnaden her.

Aksjonshelgen

I Bergen hadde rettshjelpsdugnaden flere arrangementer i helgen: En stand på Folkefesten på Torgalmenningen, kafé, kunstauksjon til inntekt for dugnaden og familiearrangement på Ole Bull Scene. På tross av regn var det mye folk ute. Kunstauksjonen alene fikk inn 114.100,-  og totalt samlet Bergen inn over 140.000,- som går direkte til rettshjelp for lengeværende barn.

Sweetika selger grønne sløyfer på Rjukan

Sweetika selger grønne sløyfer på Rjukan

I Oslo arrangerte ID Gatenært støttekonsert og stands i Spikersuppa. En rekke artister stilte opp og det var stor stemning. ID-prosjektene sier at rettshjelpsdugnaden er en hjertesak for dem, og at de vil fortsette å selge grønne sløyfer for asylbarnas rettigheter i ukene som kommer.

I Vang stilte Ole Paus opp og det ble gjennomført en vellykket solidaritetskonsert i Vang kirke søndag 2. november. Arrangørene fikk inn cirka 30 000 kroner til rettshjelpsdugnaden.

I Mandal hadde rettshjelpsdugnaden en stand i byen og et vellykket familiearrangement hvor danseskolen opptrådte og lokale artister hadde konsert. Det ble solgt himmelsk mange vafler. Mandal fikk inn over 10 000 kroner.

På Rjukan og i Åtrå hadde dugnaden grønn sløyfe-aksjon i to dager. Sløyfene solgte godt og arrangørene kunne til slutt telle opp over 15 000 kroner.

Noen arrangementer er fremdeles ikke avholdt og vi kan fremdeles glede oss til konsert på Samfunnshuset på Dombås  7. november og på Roadhouse i Tromsø  13. november 2014. Les mer om disse i vårt google maps-kart.

Flere kirker gir også kollekten sin til rettshjelpsdugnaden i disse dager. Les mer her.