fbpx
top

Sterke reaksjoner på greske menneskerettighetsbrudd

I den norske valgkampen krever Fremskrittspartiet lukkede asylmottak og at Norge tar i bruk mer av de samme virkemidlene som brukes av greske myndigheter overfor asylsøkere og andre migranter. Samtidig har både Amnesty International og den greske asylorganisasjonen Aitima i sommer kommet med skarp kritikk av greske myndigheters grove brudd på asylsøkere og andre migranters menneskerettigheter.

I en egen rapport beskriver Amnesty hvordan flyktninger tvangsdeporteres tilbake over den gresk-tyrkiske grensen, uten å få mulighet til å fremme søknad om beskyttelse eller ivareta humanitære behov. Et drøyt 10 kilometer langt gjerde langs grenseelven Evros har økt antallet flyktninger som risikerer livet sjøveien i usikre gummibåter fra 169 de første fem månedene 2012 til 3.265 i samme periode 2013. Flyktninger fra konfliktområder i Syria og Afghanistan forteller at de er blitt banket opp av gresk kystvakt og tvunget ut av gresk farvann. Les Amnesty-rapporten her.

NOAS’ greske samarbeidsorganisasjon AITIMA, er sterkt bekymret for greske myndigheters menneskerettighetsbrudd i forbindelse med utstrakt bruk av maksimal interneringstid (18 måneder). Asylsøkere og andre migranter interneres under umenneskelige forhold. Noe som har medført at liv har gått tapt. Les AITIMAs uttalelse her.