fbpx
top

Signaleffekten helliger middelet

Norge ligger på Europa-toppen i retur av afghanske barnefamilier og ser positive endringer i Eritrea som ingen andre land ser. I høst fikk regjeringen Stortinget med seg på at alle flyktninger som kom over Storskog kunne avvises. Regjeringen driver toveis signalpolitikk: Nasjonalt understrekes frykt for velferdsstat og nasjonale verdier. Internasjonalt skal mennesker på flukt skremmes fra å komme hit.

Den blå tråd i regjeringens asyl- og flyktningpolitikk er satsing på avslag, retur og tiltak som vil vanskeliggjøre livet i Norge for flyktninger med opphold. For statsminister Erna Solberg er det viktig at vi ikke oppfattes som mer sjenerøse enn andre land, for å unngå at «flere enn naturlig» velger Norge. For innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug er målet å bli strengest i Europa og å opprettholde et bilde av innvandring som en trussel mot en positiv utvikling av norsk økonomi og samfunnsliv.

NOAS’ generalsekretær Ann-Magrit Austenå kommenterer regjeringens signalpolitikk i sommernummeret av Internasjonal Politikk her.

Et bilde av et antall asylsøkere og generell innvandring til Norge som en situasjon ute av kontroll uten FrP ved roret, styrker FrPs oppslutning, og ligger bak FrPs prioritering av partitaktikk foran regjeringssamarbeid med Høyre og realpolitikk på Stortinget, skriver redaktør Nils August Andresen i Minerva-nett.