fbpx
top

Saken Abd al-Karim Hussein: Norge har et ansvar

Den opposisjonelle kurderen og asylsøkeren Abd al-Karim Hussein, som ble tvangsutsendt fra Norge til hjemlandet Syria 19. august 2010, befinner seg nå i Tyrkia.

Der har han blitt intervjuet av FNs Høykommissær for flyktninger, og venter på å få sin status avklart. Imens lever han under svært vanskelige forhold, og norske kontakter har måttet sørge for at han får tilgang til husly og mat.

Etter at Abd al-Karim Hussein ankom Syria, ble han fengslet umiddelbart. Han har fortalt til kontakter i Norge at han har blitt torturert under avhørene. Samtidig forteller hans familie om at de blir utsatt for stadige tilnærmelser fra den syriske sikkerhetstjenesten, og har måttet gått i dekning, av frykt for å bli hentet inn og utsatt for liknende overgrep.

På grunn av de alvorlige opplysningene som foreligger, mener NOAS det er norske myndigheters ansvar å gjøre alt for å få denne saken tilstrekkelig belyst. Derfor ber vi myndighetene straks gjøre det mulig for Abd al-Karim Hussein å komme tilbake til Norge og få sin sak vurdert på nytt her.