fbpx
top

Så du tror du får bli i Norge?

Amir Najjer ble torturert av maskerte menn og beskyldt for samarbeid med israelske styrker. I Norge har han fått avslag på asylsøknaden. Myndighetene mener han kan dra til Gaza, selv om FN anbefaler at ingen sendes tilbake dit. Nå har Amir meldt seg på talentshowet So You Think You Can Stay og håper din stemme gjør at han får bli i Norge.

Se Amir på audition her

– Vi ønsker å vise historiene til en del av dem som flykter til Norge. I talentshowet presenteres personer som Amir, og som etter vårt syn bør få oppholdstillatelse i Norge, men som likevel har fått avslag på asylsøknaden, sier Mari Seilskjær, rådgiver i NOAS.

Asylsøkere med avslag er en gruppe som ofte får negativ oppmerksomhet i mediene. Vi vil formidle historiene til en del av disse menneskene, og vise at det i mange tilfeller er snakk om personer som har gode grunner til å frykte forfølgelse i hjemlandet. Gjennom en kort video og nettsiden SoYouThinkYouCanStay.com ønsker vi gi folk mulighet til å bli kjent med en del asylsøkere med avslag, og til å gjøre sine egne vurderinger av sakene deres. So You Think You Can Stay er altså ikke et ekte talentshow, men en kampanje fra NOAS.

– De fleste asylsøkerne i denne kategorien har gode grunner til å flykte fra hjemlandet og søke beskyttelse i Norge. Norsk asylpolitikk er streng, og mange får avslag i strid med FNs anbefalinger, sier Mari Seilskjær, rådgiver i NOAS.

Også Leila Hasani kjemper om din stemme i So You Think You Can Stay. Hun er en iransk kvinne som frykter fengsel og tortur i Iran fordi hun har konvertert fra islam til kristendom. Norske myndigheter tror imidlertid hun bare sier at hun er kristen for å få oppholdstillatelse i Norge. De mener også at hun uansett kan leve som kristen konvertitt i Iran. Leila vet at hvis hun praktiserer troen i fellesskap med andre i Iran og deltar i ulovlige hjemmekirker, risikerer hun forfølgelse fra iranske myndigheter. 

Deltakerne du møter i kampanjen er fiktive personer, men historiene deres bygger på reelle asylsaker NOAS arbeider med. Asylsøkere i Norge får avslag på samme grunnlag som deltakerne i So You Think You Can Stay.

 Disse personene har fått endelig avslag fra norske myndigheter og skulle vært sendt ut av landet, men en ny gjennomgang av saken viser at de likevel kvalifiserer for oppholdstillatelse. Det vitner om store rettssikkerhetsproblemene på asylfeltet, sier Seilskjær. 

Se filmen So You Think You Can Stay (2 minutter)

Nettside med mer informasjon: SoYouThinkYouCanStay.com

Kontaktpersoner i NOAS:

Mari Seilskjær, rådgiver, 913 34 364 / mari.seilskjaer@noas.org

Line Khateeb, rådgiver, 950 90 938 / line.khateeb@noas.org