Russland ikke trygt – regjeringsinstruks må omgjøres
Denne uken ble det endelig besluttet at to jemenittiske asylsøkere, Abdullah og Ahmed, får komme tilbake til Norge. Etter innsats fra NOAS, advokat og frivillige aktører, satte UNE foten ned og de to får nå behandlet saken sin i Norge – og vil mest sannsynlig få opphold.
I tråd med instruks fra regjeringen avviste Utlendingsdirektoratet (UDI) å behandle jemenittenes søknad om beskyttelse i Norge. Først etter at de to asylsøkerne ble uttransportert innså Utlendingsnemnda (UNE) at de ville stå i fare for avvisning i Russland og dermed retur til forfølgelse i Jemen.
Charterbuss til Russland
Den 19. januar 2016 gikk en buss med 13 asylsøkere fra Norge til Russland. De hadde alle til felles at de hadde kommet over Storskog grensekontroll for å søke asyl i Norge. Regjeringen svarte med å instruere utlendingsforvaltningen om ikke å realitetsbehandle deres asylsøknad. Russland ble for første gang i Norge politisk definert som et trygt land å returnere tredjelandsborgere til. I tillegg fratok regjeringen asylsøkerne retten til å automatisk få oppnevnt advokat, til tross for at de etter norsk lov hadde krav på fritt rettsråd.
Som svar på regjeringens svekkelse av asylsøkernes rettssikkerhet, utferdiget NOAS i midten av januar en liste over advokater som er villige til å bistå søkere som har kommet over Storskog og får avvist saksbehandling i Norge. Listen over advokater, som alle har erfaring innenfor utlendingsrett, ble publisert og delt ut til asylsøkere fra og med 18. januar.
På ettermiddagen 19. januar fikk NOAS en henvendelse fra en advokatfullmektig. Hennes overordnede hadde fått telefon fra to jemenitter i Vestleiren, som stod i fare for uttransport samme kveld. Til tross for advokatbistand, ble jemenittene uttransportert samme kveld. Advokaten hadde ikke fått tilgang til sakens dokumenter og kunne derfor ikke sende inn klage til UDI før dagen etter.
Situasjonen i Russland
Kun timer etter tvangsreturen til Russland utgikk jemenittenes russiske visum. Manglende lovlig opphold er brudd på russisk utlendingslov. Dager etter ankomsten til Russland ble begge jemenittene pågrepet av russisk politi. Jemenittene ble presentert for vedtak som sa at de hadde brutt russisk utlendingslov og derfor måtte forlate landet innen 15 dager.
Ahmed uttalte til NRK at han under oppholdet i Russland sov i trappeoppganger og flere ganger fikk problemer med russisk politi, som ønsket ham ut av landet.
Utlendingsforvaltningen snur
Den 1. februar snur UNE i Abdullahs sak. Jemenittens utvisningsvedtak fra Russland, sett i sammenheng med hans status som menneskerettighetsaktivist og sikkerhetssituasjonen i Jemen, innebar at UNE mente det forelå fare for refoulement, altså forfølgelse ved retur til Jemen. Saken ble sendt tilbake til UDI for realitetsbehandling. Den 4.februar snur UDI også i Ahmeds sak. På grunn av utvisningsvedtaket fra Russland og sikkerhetssituasjonen i Jemen, foreligger det også her fare for forfølgelse.
Både Abdullah og Ahmed skal få sin sak realitetsbehandlet i Norge, siden det er fare for at russiske myndigheter kan tvangsreturnere dem til borgerkrigsherjede Jemen. Begge har fått visum til Norge. Abdullah ankom Norge torsdag 4. januar og venter nå på behandling av sin søknad om beskyttelse i Norge. Ahmed befinner seg i Moskva og venter på at IOM og UDI skal skaffe han flybillett til Norge.
Betydningen av enkeltsakene
Disse enkeltsakene viser at situasjonen for asylsøkere som kom over Storskog er mer kompleks enn regjeringen ga uttrykk for. Det er ikke slik at alle asylsøkere som kom over Storskog har lang oppholdstid i Russland og trygt kan fortsette en normal tilværelse der. Mange av dem er mennesker med et reelt beskyttelsesbehov, og vil ikke få den beskyttelsen de har krav på i Russland.
For mange asylsøkere er Russland et utrygt land. I praksis gir ikke Russland asyl til mennesker som har krav på det etter flyktningkonvensjonen. Russiske myndigheter anser regimekontrollerte områder i Syria som trygge områder. De henviser asylsøkere tilbake til Syria, der asylsøkerne står i direkte fare for tortur, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller død. Russland har nå som mål å tvangsreturnere asylsøkere til Nord-Korea, et land som er strippet for demokrati eller menneskerettigheter. Verken Norge eller andre sammenlignbare trygge land i Europa tvangsreturnerer asylsøkere til Syria eller Nord-Korea.
NOAS oppfordrer regjeringen om å til å omgjøre beslutningen om at Russland er et trygt tredjeland for asylsøkere. Vi har nå fått dokumentert at dett ikke er riktig. Norge må overholde sine menneskerettlige forpliktelser, og ikke sende mennesker på flukt til det som i realiteten er en ny flukttilværelse.
For mer informasjon kontakt:
Rådgiver: Cecilia Sognnæs – m. 48 09 52 31 – cecilia.sognnes@noas.org