fbpx
top

Politiet tror en annen konflikt ligger bak angrepet

Politiet tror en annen konflikt enn det som tidligere har vært antydet, ligger bak angrepet på asylmottaket i Våler. – Vi har så langt ikke inngående kunnskap om de bakenforliggende årsakene, men påstander om barn som forstyrrer natteroen og om trakassering av tsjetsjenske kvinner, var nok bare dråpen som fikk begeret til å renne over, sier lensmann Per Tore Fremstad i Våler. NOAS har ikke det samme inntrykket. – Det var ingen konflikt før forrige uke. Kanskje politiet trekker paralleller til en konflikt i 2005, da tsjetsjenere reagerte på at kurdere gikk med bar overkropp i kantinen. Da bodde det imidlertid helt andre folk ved mottaket enn de som er der i dag, sier avdelingsleder Sylo Taraku i NOAS.
  

Politiet tror en annen konflikt enn det som tidligere har vært antydet, ligger bak angrepet på asylmottaket i Våler.

BERIT E. BAUMBERGER

Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) har ikke det samme inntrykket.

Mellom 20 og 50 angivelig tsjetsjenere angrep torsdag kveld hovedsakelig kurdere som oppholdt seg på Nordbybråten asylmottak i Våler. Minst 22 personer ble skadet av slag, spark og knivkutt.

Så langt har vitneobservasjoner tydet på at årsaken til angrepet var en konflikt fra onsdag. Tsjetsjenske kvinner klaget på at en kurdisk kvinne hadde et bråkete barn. Kurdiske menn skal så ha overfalt og skadet tsjetsjenerne. Nå sier politiet at de tror det var en annen konflikt som utløste masseslagsmålet.

– Vi har så langt ikke inngående kunnskap om de bakenforliggende årsakene, men påstander om barn som forstyrrer natteroen og om trakassering av tsjetsjenske kvinner, var nok bare dråpen som fikk begeret til å renne over, sier lensmann Per Tore Fremstad i Våler.

– Ingen konflikt.

Da Aftenposten snakket med to av de tre tsjetsjenske kvinnene mandag, hevdet de at det ikke finnes noen slik konflikt. De mener det hele startet med barnekrangelen og den følgende voldsepisoden onsdag kveld. Også NOAS har et annet inntrykk enn politiet.

– Det var ingen konflikt før forrige uke. Kanskje politiet trekker paralleller til en konflikt i 2005, da tsjetsjenere reagerte på at kurdere gikk med bar overkropp i kantinen. Da bodde det imidlertid helt andre folk ved mottaket enn de som er der i dag, sier avdelingsleder Sylo Taraku i NOAS.

En 24-åring og en 27-åring ble i går varetektsfengslet i henholdsvis én og tre uker. Begge er tsjetsjenere, og de ble pågrepet på asylmottaket i Våler lørdag da de ble utpekt som gjerningsmenn av beboere på mottaket.