fbpx
top

– Norge må ta ansvar for flyktningsituasjonen i Middelhavet

Generalsekretærene i NOAS og Norsk Folkehjelp oppfordringer norske myndigheter til å hjelpe flyktningene som er rammet av stridighetene i Libya. EU-kommisjonær Cecilia Malmström har nylig vært i Tunis, og jobber nå med å få europeiske land til å ta seg av øst-afrikanske flyktninger som er strandet i Tunis og Egypt. – Vi mener dette er en humanitær innsats som det bør være en selvfølge for Norge å gjøre i Nansen-året, sier generalsekretærene i uttalelsen.


Italienske myndigheter truer med å sende alle flykninger fra Libya tilbake uten å vurdere sakene deres.  – Nå må norske myndigheter ta ansvar, sier generalsekretærer i NOAS og Norsk Folkehjelp.

– Situasjonen for flyktningene som har rømt fra Libya er prekær. I Tunis, Egypt og Libya befinner det seg flere tusen mennesker. Bare i Libya har UNHCR registret 8000, de fleste fra østafrikanske land, som er på flukt fra egne regimer, og har dermed ingen muligheter til å reise tilbake til egne land, sier Anne-Margit Austenå, generalsekretær i NOAS.

– Skal disse prøve å ta seg over til Europa, er Italia det mest aktuelle alternativet. Men den italienske kapasiteten er sprengt som følge av den siste tidens ankomster til Lampedusa, særlig fra Tunis, fortsetter hun.

NOAS og Norsk Folkehjelp mener Norge nå må ta ansvar og være med på å dele byrden for flyktningene som er rammet.

– EU-kommisjonær Cecilia Malmström, som nylig besøkte Tunis, har gitt klart uttrykk for at det er et europeisk ansvar å sørge for disse flyktningene, og har innledet forhandlinger med EU-medlemslandene om dette. I denne forbindelse har svenske myndigheter signalisert at de vil ta sin del av ansvaret. Vi må også ta vår del av ansvaret, sier Orrvar Dalby, konstituert generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

De to organisasjonene sier de savner initiativ fra Norge, som kan bidra til å lette presset på landene i Sør-Europa.

– Vi mener dette er en humanitær innsats som det bør være en selvfølge for Norge å gjøre i Nansen-året, sier Austenå og Dalby.

Pressekontakt: Generalsekretær Ann-Magrit Austenå 95 92 64 48