fbpx
top

NOAS reagerer på behandling av asylsøkere

Tirsdag 23. oktober aksjonerte 70 politifolk mot 40 asylsøkere med endelig avslag ved asylmottaket Alstahaug i Sandnessjøen. Dette vekker reaksjoner hos NOAS, og generalsekretær Ann-Magrit Austenå uttalte i dag til NRK at hun er bekymret og reagerer på behandlingen av asylsøkerne.

Under spørsmålet om hvorfor 70 politifolk måtte rykke ut, uttalte politioverbetjent Magne Løvø til NRK at «vi hadde sett på forhånd at det var mange asylsøkere med endelig avslag ved asylmottaket i Sandnessjøen. Det ville vi gjøre noe med».
I politikken ønsker de et økt trykk i retning tvangsretur av asylsøkere, og Austenå kan også se hvorfor politiet må aksjonere. Og også hvorfor politiet måtte aksjonere i Sandnessjøen.

Uttransporteringen av asylsøkerne vil ifølge Løvø skje i tett dialog med Utlendingsnemnda. Ifølge Løvø vet personer som ikke retter seg etter utreiseplikten at de før eller siden kan bli pågrepet av politiet og uttransportert. NOAS reagerer på behandling av asylsøkere, og opplever ofte at asylsøkere ofte ikke er lar over at de har fått avslag på søknaden sin.

Da det finnes omtrent 10.000 asylsøkere uten lovlig opphold i Norge forklarer Løvø at aksjonen på Alstahaug er det første signalet på hva asylsøkere som ikke vil reise hjem har i vente. NOAS besøker årlig flere asylmottak i Norge og kommer ofte i møte med de problemene som oppstår når informasjonen ikke kommer fram til den det gjelder.

Artikkel fra 23.10.12: http://nrk.no/nyheter/distrikt/nordland/1.8369102
Artikkel fra 25.10.12: http://nrk.no/nyheter/distrikt/nordland/1.8370835

 

Skrevet at Bettina Blakstad