fbpx
top

Minnemarkering for Lukman Janger Hawar

Søndag 29. juli tok 29 år gamle Lukman Janger Hawar sitt liv. Mandag 6. august vil det bli avholdt en stillferdig, respektfull og verdig markering for å minnes den døde.

Søndag 29. juli tok 29 år gamle Lukman Janger Hawar sitt liv. Mandag 6. august vil det bli avholdt en stillferdig, respektfull og verdig markering for å minnes den døde.
Mandag 6. august. Oppmøte på Jernbanetorget klokken 15.30

Vi møtes på Jernbanetorget klokken 15.30, og går derfra til Stortinget. Vi samles foran Stortinget 16.00, hvor det vil bli fremført minneord av en representant for det muslimske trossamfunnet i Norge og en representant for Den norske kirke. Markeringen avsluttes 16.30.

Lukman Janger Hawar var en kurdisk asylsøker fra Nord-Irak, og var blant dem som fikk midlertidige oppholdstillatelser av Utlendingsdirektoratet i fjor og som nå forventet avslag.

Det er vanskelig for utenforstående å vite hvorfor et menneske velger å ta sitt eget liv. Først og fremst er dette en personlig og en privat tragedie. Samtidig oppgir Lukman Janger Hawar i sitt avskjedsbrev situasjonen i Norge og den behandling han har fått av norske myndigheter som årsak for sitt valg. Vi anser det som vår oppgave å videreformidle dette.

I følge sin redegjørelse til norske myndigheter arbeidet avdøde for Iraqi National Congress (INC) i Nord-Irak, som aktivt motarbeider Saddam Husseins regime. På grunn av intern strid i Nord-Irak evakuerte USA høsten 1996 6000 hjelpearbeidere og INC-sympatisører. Avdøde forsøkte å bli værende i Nord-Irak, blant annet av hensyn til sin familie, og levde i skjul til dette ikke lenger var mulig.

Han etterlater sine foreldre, brødre og søstre i Nord-Irak.

Norsk Kurdisk Forening
Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS)

Kontaktpersoner:
Rune Berglund Steen (NOAS): 22 36 56 60, 48 15 35 26
Abuzed Raswan (Norsk Kurdisk Forening): 92 43 19 99