fbpx
top

Maria Amelie lanserer ‘Takk’

Maria Amelie kom til Norge som barn med sine foreldre. Etter å ha levd i skjul i åtte år stod Maria frem som papirløs i boken «Ulovlig norsk» i 2010. Nå kommer boka «Takk».

Maria Amelie kom til Norge i 2002. Etter opphold på asylmottak og avslag på asylsøknaden ble hun igjen i landet uten papirer. Hun måtte skjule sin fortid, hadde ingen rettigheter, og levde i redsel for politiet og for å bli sendt tilbake til Nord-Ossetia. I 2010 ga hun ut boken Ulovlig norsk, basert på sine dagbøker.

Politiet arresterte Maria Amelie sent onsdag kveld 12. januar 2011 for å sende henne ut av landet. Hun ble satt i varetekt på utlendingsinternatet Trandum. Arrestasjonen og den påfølgende mediedekningen skapte en intens politisk debatt og en ny lov ble vedtatt som gjorde det mulig for Maria å få opphold, den såkalte «Lex Amelie». Etter et opphold i utlandet fikk Maria komme tilbake og jobber nå som journalist i Teknisk Ukeblad.

Maria har hittil ikke ønsket å snakke med pressen om den tøffe tiden etter arrestasjonen, men gir nå ut dagboknotatene hun skrev underveis som egen bok. Hennes nye bok er en lavmælt fortelling om de seks dagene hun tilbrakte på Trandum. Boken gir for første gang et blikk på innsiden av den kontroversielle institusjonen gjennom øynene til en innsatt. I boken forteller hun om egen angst, nedverdigende rutiner og møter med menneskene bak utsendelsesstatistikken.

Takk lanseres den 10. september kl 1900 på Kulturhuset i Oslo.

Mer info og påmelding her: https://www.facebook.com/events/280512395406126/