fbpx
top

Lengeværende barn blir boende i mottak på ubestemt tid

Selv et barn som er født i Norge kan måtte tilbringe hele barndommen på asylmottak. Norsk Folkehjelp og NOAS etterlyser hensynet til barnas beste i et brev til Stortinget.

Mange tok det som en stor seier da KrF og Venstre i 2014 fikk igjennom at lengeværende barn, altså barn som har bodd i Norge i minst 4,5 år, skulle få opphold og bosettes i kommunene. Men mange av de familiene som fikk omgjort sine søknader bor fortsatt på mottak. Manglende ID-dokumenter hindrer bosettingen, selv for barn som er født og oppvokst på norske asylmottak.

Rett før jul 2016 vedtok Stortinget at barn med begrenset opphold skal bosettes i kommunene, også i tilfeller hvor ID-papirer mangler. Bakgrunnen var at UDI, verger og barneombud varslet om at situasjonen for barn på mottak er uholdbar. Moralen var: man skal ikke bo på mottak for alltid. Men vedtaket er ikke iverksatt, og ligger nå til vurdering hos Justisdepartementet.

Norsk Folkehjelp og NOAS har nylig sendt brev til alle partiene på Stortinget hvor vi sier at vedtaket om at barn med begrenset opphold må bosettes i kommunene må gjelde for alle barn, også de lengeværende. Vi kjenner til konkrete tilfeller hvor barn opp i 10-årsalderen har bodd på asylmottak hele sitt liv. Det mener vi er en virkelighet som ikke er Norge verdig.

Her kan du laste ned brevet og lese det i sin helhet.