Krever mer midler til flyktningarbeid
NOAS er en av åtte organisasjoner som i dag har sendt brev til regjeringen og bedt dem sørge for at 2.000 flyktninger som befinner seg i Hellas og Italia, blir relokalisert til Norge, og at antallet syriske kvoteflyktninger økes med 500.
– I forbindelse med økningen i antallet asylsøkere som kom til Norge i fjor, ble det opprettet et stort antall mottaksplasser som nå står tomme. Dette innebærer at Norge nå har stor ledig kapasitet til å ta imot asylsøkere, heter det i brevet.
– Vi oppfordrer regjeringen til å sørge for at det avsettes budsjettmidler i statsbudsjettet, skriver organisasjonene.
– Men budsjettlekkasjene så langt viser at hundrevis av millioner er avsatt til nye kontrolltiltak, tvang og retur, mens regjeringen ligger kraftig bakpå når det gjelder å hente de asylsøkerne Norge har lovet å ta, framholder hun.
Flyktningsituasjonen har ført at enkelte land har måttet påta seg et urettferdig stort ansvar. Hellas og Italia har tatt imot en stor andel av asylsøkerne i Europa og har de siste årene gjentatte ganger bedt om at flere land må ta et større ansvar og ta imot flere av asylsøkerne. Også Syrias naboland bærer en uforsvarlig stor del av ansvaret. På grensen til Jordan, som har tatt imot 650.000 flyktninger, utspiller det seg nå en humanitær krise, der 75.000 mennesker er fanget i et ørkenlignende ingenmannsland, der det ikke er mulig å nå dem med mat, vann og medisiner fordi Jordan nekter å slippe dem over grensen. Årsaken er at Jordan ikke makter å ta imot flere flyktninger.
– I langt tid har jordanske myndigheter bedt om at flere land må dele ansvaret for flyktningene. Det samme har myndighetene i Libanon. Vi oppfordrer regjeringen til å ta imot flere syriske kvoteflyktninger, heter det i brevet.
Organisasjonene oppfordrer også regjeringen til å sørge for rask integrering av asylsøkere i Norge, og få en slutt på at asylsøkere går passive i mottak i et år eller mer fram til de får svar før integreringsprosessen starter. Lang tids passivitet bryter mennesker ned, og gjør at integreringsarbeidet i kommunene blir langt tyngre. Organisasjonene foreslår å styrke frivillige integreringstiltak i mottak og norskundervisning til asylsøkere som venter på svar på søknaden.
Les hele brevet fra NOAS, Norsk Folkehjelp, Amnesty International, Caritas, Flyktninghjelpen, CARE, Atlasalliansen og Mellomkirkelig råd her.
Les Nettavisens omtale av brevet her.