fbpx
top

Justis presser irakere til retur – tross forverret sikkerhetssituasjon

Personer fra Irak med utreiseplikt som returnerer etter 1. september vil få redusert støtte. NOAS mener dette er et svært uheldig signal.

Justisdepartementet har nylig besluttet å redusere støtten til personer fra Irak med utreiseplikt. Fra 1. september vil de som søker assistert retur etter at utreisefristen deres har gått ut, få mindre penger. Reduksjonen i støtte gjelder særlig barnefamilier. Samtidig øker departementet kontantutbetalingen frem til 1. september.

NOAS mener dette signalet er svært uheldig. Økonomisk sett er redusering av støtte unødvendig, siden returmidler uansett utgiftsføres som bistands- eler utviklingsmidler. Signalet om at irakere med utreiseplikt raskest mulig bør returnere til Irak, kommer samtidig som antallet internt fordrevne irakere passerer 3 millioner og FN varsler behov for intensivert humanitær innsats i Irak. NOAS advarer mot å legge press på irakere uten lovlig opphold i Norge, så lenge den sikkerhetsmessige og humanitære situasjonen i landet er uavklart.

Svekket sikkerhet
Den generelle sikkerhetssituasjonen i Irak har forverret seg dramatisk de siste månedene. Den islamske stat (IS) har tatt kontroll over deler av Irak. FNs høykommissær for flyktninger har anbefalt ikke å returnere noen til Irak, inntil det skjer konkrete forbedringer i sikkerhets- og menneskerettighetssituasjonen.

I juni 2014 besluttet Utlendingsnemnda å suspendere utreiseplikten for personer med endelig vedtak om retur til de irakiske provinsene Anbar, Babel, Bagdad, Diyala, Kerbala, Kirkuk, Ninewa og Salah al-Din. Minoriteter som er henvist til internflukt i Nord-Irak, men som opprinnelig har flyktet fra de sentrale IS-herjede provinsene, er ikke omfattet av suspensjonen.

Utilgjengelige områder
Kurdisk-kontrollerte områder i Nord-Irak anses som relativt trygge, men ikke alle irakiske innbyggere kan få effektivt beskyttelse der. Disse områdene er som regel utilgjengelige for flere grupper, inkludert arabere, palestinere og andre minoriteter. Å henvise noen som ikke har tilknytning til områdene til internflukt kan være urimelig og i strid med Norges internasjonale forpliktelser, spesielt når det gjelder ressurssvake personer. Forholdene i de allerede overfylte flyktningleirene er så dårlige at det kan innebære brudd på menneskerettighetene.

Politiets utlendingsenhet har uttransportert 45 asylsøkere med endelig avslag til Irak i løpet av 2014 og 4 asylsøkere i løpet av perioden fra januar til april 2015.

Les mer om saken:

FN: Mer humanitær bistand nødvendig i Irak.

UNHCR fraråder retur til Irak

UNE vil fortsatt returnere til Irak

UNE stanser retur til deler av Irak