fbpx
top

Israel deporterer eritreere

Israel deporterer eritreere til Uganda og Rwanda. Internasjonale konvensjoner beskytter eritreerne mot tvangsretur til hjemlandets diktatur. Israel gir dem ikke beskyttelse, men interner og deporterer eritreere uten status og rettigheter til afrikanske tredjeland.

En talsmann for statsminister Benjamin Netanyahu kommenterte fredag 4. april til den israelske avisen Haaretz at deportasjonen av såkalte afrikanske «infiltratører» skjer i overensstemmelse med internasjonal lov. Regjeringen har informert representanter for israelsk høyesterett at to ikke identifiserte stater har sagt seg villige til å ta imot eritreere uten oppholdstillatelse i Israel. Haaretz gjengir uttalelser fra eritreere, som forteller at Israel har betalt for flybillettene og gir hver av dem 3.500 dollar ved ankomst. Eritreerne får imidlertid ingen formell status eller rettigheter i sine nye oppholdsland og har ikke selv vært i kontakt med myndigheter i hverken Israel, Uganda eller Rwanda før utsending fra Israel. Statsminister Netanyahus kontor hverken bekrefter eller avviser disse opplysningene.

I følge israelske immigrasjonsmyndigheter har det i løpet av de siste årene kommet rundt 36.000 eritreere til Israel. Haaretz hevder at Israel gjennom avtaler med Uganda og Rwanda nå har funnet en løsning for å kunne deportere et større antall eritreere fra Israel.

I følge statsministerens talsperson ønsker regjeringen å kraftig bremse det store antallet såkalte «illegale infiltratører» som kommer til Israel for å søke beskyttelse og arbeid.

Eritreere og andre afrikanske asylsøkere, mange av dem fra Sudan, har deltatt i store protestmarkeringer utenfor det israelske parlamentet, Knesset, i Jerusalem. Asylsøkerne demonstrerer mot den israelske regjeringens avvisning av deres søknader om beskyttelse. Ti-tusenvis av eritreiske og sudanske migranter ber Israel anerkjenne dem som flyktninger og stanse lover som gir regjeringen rett til å holde asylsøkerne i store interneringsleirer på ubestemt tid.

Les mer på
United Press International.
Amnesty protesterer mot Israels internering av flyktninger fra Eritrea og Sudan.