fbpx
top

Hellas – asylsøkeres helvetesport til Europa

Filmvisning og møte med den greske asylorganisasjonen AITIMA hos NOAS 8. november kl 10.00

Dato: 8. november, 2012
Tid: 10:00 – 12:00
Sted: NOAS, Torggata 22, 2. etasje

Høsten 2010 var Norge det land i Europa som tvangsreturnerte flest asylsøkere til Hellas. Tidlig i 2011 fastslo menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg at forholdene for asylsøkere i Hellas var så dårlige at det vil være i strid med den europeiske menneskerettskonvensjon å returnere asylsøkere til Hellas.

Norge har stanset tvangsretur til Hellas. Men forholdene i Hellas har ikke bedret seg siden dommen i Strasbourg. Tvert imot.  I fjor kom det over 300.000 asylsøkere til Europa. Landegrensen mellom Tyrkia og Hellas er stedet der de fleste blir smuglet over, og Hellas er mellomstasjon på veien til andre europeiske land. 60.000 asylsøkere er internert i fangeleirliknende interneringssentre under umenneskelige forhold. Med den økonomiske krisa i Hellas er det blitt svært vanskelig å finne arbeid for å finansiere reisen videre til andre land i Europa.

Paraplyorganisasjonen European Council on Refugees and Exiles, ECRE, hvor NOAS er en av medlemsorganisasjonene, har laget filmen «How much further». Filmen viser situasjonen i Aten i perioden oktober 2011 til februar 2012. Vi møter mennesker som har flyktet fra Afghanistan, Somalia og Sudan. Etter flere måneder eller år på flukt strander de i Hellas, hvor de verken får behandlet sin asylsøknad eller hjelp til livsopphold og innkvartering. I filmen dokumenteres overgrep og vold mot asylsøkere og hvordan politiet enten ikke griper inn eller opptrer som overgripere sammen med høyreekstreme grupperinger som nyfascistiske Golden Dawn. Nylig gikk Amnesty ut med en advarsel om utviklingen i Hellas: ”Austerity is accompanied by police brutality and democracy is fading.”: http://www.amnesty.org/en/library/asset/EUR25/010/2012/en/ae3436dd-dc46-4f24-85b0-21ddb3472a64/eur250102012en.html

Filmen er resultat av et samarbeid mellom ECRE, the Greek Forum of Refugees og filmskaper Matthias Wiessler.

Filmen varer i 46 minutter.

Spyros Rizakos, leder for den greske asylorganisasjonen AITIMA, kommer tirsdag 6. november til Oslo som ledsager for to syriske jenter på 8 og 10 år. Jentene har vært strandet i Hellas siden mai, da de kom bort fra mor og brødre under flukt fra Syria. Far er politisk opposisjonell kurder fra Aleppo og kom til Norge for flere år siden. Han fikk først avslag på sin søknad om beskyttelse, men har nå en omgjøringsbegjæring inne til behandling på bakgrunn av den dramatiske situasjonen i Syria, hvor Aleppo er blant de verst rammede byene i landet.

Siden tidlig i juni har NOAS, med uvurderlig innsats fra AITIMA i Athen, arbeidet mot stivbeinte Dublin-regler, norsk byråkratisk formalisme og en overbelastet og nedbemannet gresk asylforvaltning for å få jentene gjenforent med foreldre og brødre i Norge. Etter fem måneder kommer endelig jentene til Norge og familiens asylsøknader kan behandles samlet.

Spyros Rizakos vil fortelle om situasjonen for asylsøkere i Hellas og betydningen av å få tilgang til norske EØS-midler til informasjonstiltak, rådgivning, rettshjelp og humanitær bistand til asylsøkere som nå går en tøff vinter i møte i Hellas.

Også finansmannen og filantropen George Soros tar til orde for at Norge og Sverige må bidra til å etablere ”safe houses” for husly og nødhjelp til asylsøkere, økonomiske migranter og ny-fattige grekere. http://www.guardian.co.uk/business/economics-blog/2012/oct/30/helping-greek-migrants-european-solidarity-george-soros?newsfeed=true

 

Vi har begrenset med plasser. Vennligst meld i fra om du kommer til ragnhild.lero@noas.org eller camilla.risan@noas.org.

Vel møtt!