– Ingen grunn til å feire
Intervju i Morgenbladet med seniorrådgiver i NOAS, Sylo Taraku. – Hvordan har disse 25 årene med NOAS vært? – Først gjaldt det å gjøre fenomenet asyl kjent. Etter hvert har vi forsøkt å være en vaktbikkje for at Norge overholder sine internasjonale forpliktelser, og å være en seriøs aktør i asyldebatten. Det er viktig at noen taler asylsøkerens sak. – Hva er forskjellen mellom en «human» og en «inhuman» asylpolitikk? – Uavhengig av disse begrepene mener vi at folk må behandles skikkelig. – Hva er «skikkelig»?
I anledningen:
Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas) fyller 25 år denne uken.
Hvem:
Seniorrådgiver i NOAS, Sylo Taraku.
– Hvordan har disse 25 årene med NOAS vært?
– Først gjaldt det å gjøre fenomenet asyl kjent. Etter hvert har vi forsøkt å være en vaktbikkje for at Norge overholder sine internasjonale forpliktelser, og å være en seriøs aktør i asyldebatten. Det er viktig at noen taler asylsøkerens sak.
– Hva er forskjellen mellom en «human» og en «inhuman» asylpolitikk?
– Uavhengig av disse begrepene mener vi at folk må behandles skikkelig.
– Hva er «skikkelig»?
– At asylsøkerne ikke må vente for lenge på svar. At det er mottaksplasser, aktivitetstilbud, norskopplæring, midlertidig mulighet til å arbeide. Men rettssikkerhet er vårt hovedfokus. Vi blir ofte misforstått. Noen tror vi er naive idealister, men dette handler om Norges respekt for sine egne lover.
– Bør Norge slippe inn færre eller flere asylsøkere?
– Det viktigste er at de som har behov for beskyttelse skal få det. Vi ser at det er utfordringer ved høye ankomsttall. Hver gang det kommer en topp, går politikerne inn og vil ta styringen. Men behandlingen av asylsøkere bør ikke bli for politisert – dette handler mye om juss.
– Hvordan har klimaet for deres arbeid forandret seg disse 25 årene?
– Det er blitt vanskeligere. Presset fra media har skiftet. Før var de mest opptatt av enkeltskjebner blant asylsøkerne, nå er de mer opptatt av tall og grupper og om myndighetene er naive.
– Enkeltmennesket er forsvunnet fra debatten?
– I en del lokalsamfunn finnes fortsatt engasjement. Et eksempel er Tromsø. I år gir vi Annette Thommessens minnepris til Tromsø-ordfører Arild Hausberg og en støttegruppe for MUF-erne, kurderne med midlertidig oppholdstillatelse.
– Har tidsånden gått fra dere?
– Vi merker en forskjell. I dag fokuserer man på sikkerhet, mangel på gyldige ID-papirer og behov for kontroll, og mindre på at «vi må vise solidaritet».
– Hvordan skal 25-årsjubileet feires?
– Vi feirer ikke. Det er ingen grunn til å feire at asylsøkere kommer og at Noas eksisterer – det er bare trist.
Simen Sætre
Morgenbladet. Publisert 05. juni 2009
http://www.morgenbladet.no/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090605/AKTUELT/866991315