fbpx
top

– Grunnløse påstander om utbredt rasisme

Grunnløse påstander fra enkelte innvandrertalsmenn om omfattende norsk rasisme, gjør politiets jobb vanskeligere. Det mener fungerende generalsekretær Sylo Taraku i NOAS. – Det er fint at Regjeringen nå tar initiativ til å kartlegge omfanget av rasisme, men det bør også undersøkes hvor mange som føler seg diskriminert. En rekke uttalelser den siste uken er egnet til å skjerpe mistilliten mellom innvandrere og samfunnet for øvrig, sier Taraku.

Undergraver tilliten til politiet, mener NOAS
 
Grunnløse påstander fra enkelte innvandrertalsmenn om omfattende norsk rasisme, gjør politiets jobb vanskeligere. Det mener fungerende generalsekretær Sylo Taraku i Norsk organisasjon for asylsøkere, (NOAS).
 
ARILD M. JONASSEN
Aftenposten 17. august 2007 
 
Kritikken fra NOAS-lederen ble fremsatt i et lukket møte tirsdag mellom en rekke innvandrerorganisasjoner og tre statsråder, arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen, helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad og fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys. Taraku trakk frem påstander om at det norske byråkratiet nærmest er gjennomsyret av rasisme.
– Det er fint at Regjeringen nå tar initiativ til å kartlegge omfanget av rasisme, men det bør også undersøkes hvor mange som føler seg diskriminert. En rekke uttalelser den siste uken er egnet til å skjerpe mistilliten mellom innvandrere og samfunnet for øvrig, sier Taraku.
– Vi ville visst.
Selv er han opprinnelig fra Kosovo, men er nå norsk statsborger. For ham virker det som om enkelte innvandrerorganisasjoner nærmest kappes om å gi de verste karakteristikkene av norsk rasisme.
– Hadde kritikerne hatt rett, så ville vi i NOAS vært blant de første til å vite det. Vår stab har kontakt med nesten samtlige rundt 5000 asylsøkerne som ankommer til Norge hvert år og de er alle i kontakt med politiet. Jeg påstår ikke at rasismen nødvendigvis er totalt fraværende, men debatten må holdes på et saklig nivå basert på faktakunnskap, mener Sylo Taraku.
– de Leon skremmer.
Flere uttalelser i kjølvannet av ambulansesaken i Sofienbergparken i Oslo oppfatter han nærmest som oppfordring til selvtekt. Spesielt kritisk er Taraku til daglig leder i Organisasjonen mot offentlig diskriminering, Akhenaton de Leon, som han mener skremmer med sine profetier i Dagsavisen om at det kan bli gateopptøyer, mer vold og mer friksjoner mellom nordmenn og minoriteter i fremtiden.
– For at dette ikke skal bli et selvoppfyllende profeti, må vi alle jobbe for å gjenreise tilliten til politiet og helsemyndigheter i den grad den er svekket. Rasisme må ikke automatisk bli forklaringen hver gang noen med minoritetsbakgrunn føler seg dårlig behandlet av myndighetspersoner. Det kan heller ikke være snakk om institusjonell rasisme, så lenge myndighetene ikke aksepterer rasisme i ord og handling – og så lenge rasisme ikke er utbredt, påpeker Taraku.