fbpx
top

Grunnløse påstander fra lege i Andøy

Lege Ingrid Abrahamson gikk i Andøyposten torsdag ut og advarte mot etableringen av asylmottaket i Skarsteindalen. Abrahamson uttalte at kriminaliteten har økt merkbart andre steder hvor så mange asylsøkere er isolert sammen. NOAS reagerer på denne påstanden. – Vi finner ikke denne typen informasjon noen steder. Tvert i mot har politiet laget en rapport der det fremgår at asylsøkerne står for en svært liten del av kriminaliteten i Norge, sier avdelingsleder i NOAS, Sylo Taraku, som mener Abrahamson skremmer andværingene med sitt utspill. – Hun har ikke noe faktagrunnlag og skaper frykt og kan skremme folk med dette utspillet, sier Taraku. NOAS synes det er positivt at kommunen ønsker asylmottaket velkommen. Det er en viktig nasjonal oppgave å gi asylsøkerne et godt tilbud. Dessuten kan mottaket være et fint tilskudd til Andøy, både økonomisk og kulturelt.
Reagerer kraftig på Abrahams uttalelser

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) reagerer kraftig på uttalelsene til lege Ingrid Abrhamson. – Hva er det hun baserer sine uttalelser på når det gjelder kriminalitet, spør Sylo Taraku, avdelingsleder i NOAS.


Jørn Aune

Lege Ingrid Abrahamson gikk i Andøyposten torsdag ut og advarte mot etableringen av asylmottaket i Skarsteindalen. Abrahamson pekte på at helsetjenesten i Andøy må styrkes dersom mottaket etableres. Hun uttalte også kriminaliteten har økt merkbart andre steder hvor så mange asylsøkere er isolert sammen. Det er dette NOAS reagerer på.

– Hva er det hun baserer seg på. Vi finner ikke denne typen informasjon noen steder. Tvert i mot har politiet laget en
rapport der det fremgår at asylsøkerne står for en liten del av kriminaliteten i Norge. Og det er gjerne mindre alvorlige lovbrudd som gjøres, som nasking, sier Taraku, som mener Abrahamson skremmer andværingene med sitt utspill.
– Hun har ikke noe faktagrunnlag og skaper frykt og kan skremme folk med dette utspillet, sier Taraku.

Heller ikke NOAS er udelt positive til etableringen av asylmottaket i Skarsteindalen.
– Vi synes det er positivt at kommunen ønsker asylmottaket velkommen. Det kan være et fint tilskudd til Andøy, både økonomisk og kulturelt. Det er en viktig nasjonal oppgave å gi asylsøkerne et godt tilbud. Det er Norge forpliktet til å gjøre, og det må skje i et samarbeid mellom sentrale og lokale myndigheter. Men det er ikke ideelt at et stort mottak etableres på et lite sted. Det må være en balanse. Jeg tror ikke 500 asylsøkere blir noe problem, men noe særlig større enn det bør det helst ikke være, sier Taraku, med henvisning til UDIs planer om å utvide mottaket i Skarsteindalen til opp mot 1.000 plasser.