Greske organisasjoner besøkte interneringsleir på Lesbos
Etter at ambassadør Sjur Larsen i Athen mandag tok opp saken med greske myndigheter, fikk NOAS’ greske samarbeidspartnere tirsdag adgang til identifikasjonssenteret ved interneringsleiren i Moria på Lesbos. Senteret administreres av greske politimyndigheter, som først ikke ville gi de greske organisasjonene adgang. Dette reagerte NOAS kraftig på og tok opp saken med Utenriksdepartementet og Norges ambassade i Athen.
Les om NOAS protest mot greske myndigheters første avgjørelse.
Identifikasjonssenteret skal etter planen utvikles til det andre store transitt- og registreringssenteret (First Reception Center) for asylsøkere og andre migranter i Hellas. Det første senteret er norskfinansiert med EØS-midler og ligger ved grenseelva Evros.
NOAS’ tur til Lesbos er en studietur og et ledd i utviklingen av et mulig EØS-finansiert prosjektsamarbeid mellom NOAS og greske rettighetsorganisasjoner. Målet for prosjektsamarbeid er å styrke greske sivilsamfunnsorganisasjoners arbeid med rettshjelp, informasjon og tiltak for å dekke grunnleggende humanitære behov hos asylsøkere i Hellas.
NOAS har lenge samarbeidet med den greske rettighetsorganisasjonen AITIMA og har innledet et mulig videre samarbeid med Greek Council for Refugees, Greek Refugee Forum (GRF) og Association of Afghans united in Greece (AAUG). Det var NOAS og AITIMA som sammen med GRF og AAUG besøkte senteret i Moria tirsdag denne uken.
Spyros Rizakos, leder i AITIMA, karakteriserer besøket i Moria som vellykket og meget nyttig i prosjektutviklingsarbeidet. Under besøket fikk organisasjonene møter med representanter for politiet og FNs høykommissær for flyktninger, UNHCR. Det ble også mulig med kontakt med internerte asylsøkere gjennom gjerdet som adskiller oppholdsområdet fra det øvrige området i interneringsleiren. I leiren sitter det mennesker fra land det kommer store grupper flyktninger fra; afghanere, somaliere, syrere, iranere, irakere og eritreere.