fbpx
top

Gjør som FN sier, Jens!

Norske organisasjoner raser: Norge stilles i forlegenhet når regjeringen bryter med FNs klare anbefalinger om hvor i verden man kan returnere asylsøkere.– Det er direkte pinlig at FN må gjøre regjeringen oppmerksom på hvilke uheldige signaler norske myndigheter sender til omverdenen, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge. – Dette er ikke bare pinlig for regjeringen, men for oss som nordmenn, sier Egenæs. – Regjeringen tenker kanskje at en slik politikk har støtte i opinionen, sier Morten Tjessem i NOAS. – Vi er langt fra sikre på det og tror det er mer støtte å hente ved være lojal mot FN. Norsk Folkehjelp, NOAS og Amnesty International mobiliserer nå til en folkeaksjon på nettet for å få så mange som mulig til å skrive under på kravet om at Jens må gjøre som FN sier.

 

Norske organisasjoner raser: Norge stilles i forlegenhet når regjeringen bryter med FNs klare anbefalinger om hvor i verden man kan returnere asylsøkere.


– Det er direkte pinlig at FN må gjøre regjeringen oppmerksom på hvilke uheldige signaler norske myndigheter sender til omverdenen, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge. Kritikken kommer etter at norske myndigheter handlet i strid med UNHCRs råd da 30 avviste irakiske asylsøkere ble sendt i retur til Bagdad i desember.

– Dette er ikke bare pinlig for regjeringen, men for oss som nordmenn, sier Egenæs.
Norsk Folkehjelp, NOAS og Amnesty International mobiliserer nå til en folkeaksjon på nettet for å få så mange som mulig til å skrive under på kravet om at Jens må gjøre som FN sier.

– Regjeringen tenker kanskje at en slik politikk har støtte i opinionen, sier Morten Tjessem i NOAS. – Vi er langt fra sikre på det og tror det er mer støtte å hente ved være lojal mot FN.

Hjemsendingen av de 30 irakerne var stikk i strid med FNs råd. Og ifølge justisminister Storberget er det slett ikke sikkert dette var siste gang myndighetene vil gjøre noe lignende. Norsk asylpolitikk skal legges opp etter nabolandenes restriktive asylpolitikk og ikke etter FNs råd, ifølge ministeren. 

Hemmelighold
– Norske myndigheter sier de kan trosse FN fordi de hevder å ha annen dokumentasjon som viser at det er forsvarlig, sier Petter Eide, generalsekretær i Norsk Folkehjelp. – Organisasjonene og pressen har bedt om å få se denne dokumentasjonen, men verken justisministeren eller UDI vil legge fram noe offentlig. Nå krever vi å få se dokumentasjonen ellers blir det umulig å etterprøve regjeringens vurderinger, sier Petter Eide.

Folkeaksjonen
Mobiliseringen til folkeaksjonen vil finne sted på de tre organisasjonenes hjemmesider og i ulike sosiale medier. Initiativtakerne oppfordrer andre organisasjoner til å slutte seg til aksjonen. Målet er innen kort tid å kunne overrekke regjeringen tusenvis av underskrifter fra nordmenn med kravet: Gjør som FN sier, Jens!

 

Skriv under her:

Gjør som FN sier, Jens!

For mer informasjon:


Norsk Folkehjelp
Generalsekretær Petter Eide: Tlf: 412 48 794
Presseansvarlig Ivar Christiansen: Tlf: 916 10 873

Amnesty International
Generalsekretær John Peder Egenæs: Tlf: 911 00 676
Informasjonsrådgiver Ingvild Gjone Lyberg: Tlf: 476 56 340

NOAS
Generalsekretær Morten Tjessem: Tlf: 970 82 541 
Seniorrådgiver Sylo Taraku: Tlf: 971 80 176