fbpx
top

Folkehjelpa vil stanse Dublin-retur av syrere

– Det er på tide at vi også tar ansvar for syrerne som allerede har kommet hit til landet, sier Liv Tørres, generalsekretær i Norsk Folkehjelp, om asylsøkerne som faller under Dublin-avtalen og står i fare for å sendes ut av landet.

– Mens norske myndigheter håndplukker flyktninger fra Syria i Libanon og Jordan som de “lett kan bosette i Norge”, sitter syriske asylsøkere på asylmottak her i landet og venter på å bli sendt ut.

Norsk Folkehjelp mener at norske myndigheter må kunne ha to tanker i hodet samtidig: Både ta ansvar for syrerne som allerede har kommet til landet og ta vår del av den internasjonale forpliktelsen vi har for FN-flyktningene gjennom kvoteordningen.

-Vi mener at Norge har et internasjonalt ansvar for flyktninger fra Syria og at 1000 kvoteflyktninger er altfor lite hvis vi ser på hva våre naboland og ikke minst Syrias naboland tar i mot, sier Tørres.

-Samtidig mener vi at det er viktig å hjelpe syrerne som har kommet seg til Norge på egen hånd. Flere av disse er såkalte ”dublinere” og skal sendes tilbake til det europeiske landet de først søkte asyl, mener Tørres, og legger til:
– Norge bør ta initiativ overfor de andre Dublin-samarbeidslandene om å stille Dublin-mekanismen i bero for syriske flyktninger fordi det blant annet er europeiske land som overhodet ikke har kapasitet til å ta vare på dem.

– Det gir vel ikke mening å ta imot en kvote fra Syrias naboland samtidig som vi begynner å tømme Norge for andre syrere som allerede har kommet hit, sier hun.

Les mer:
http://www.folkehjelp.no/Nyheter/2014/En-kvote-inn-en-kvote-ut