Alvorlig sikkerhetssituasjon i Burundi
For elleve år siden signerte Burundi en fredsavtale som avsluttet en tolv år lang borgerkrig. Over 300 000 mennesker ble drept. Det siste året har landets forsøk på fred og stabilitet blitt satt på prøve, og så langt er det lite håp i sikte.
Siden fredsavtalen i 2005 har landet blitt styrt av president Pierre Nkurunziza. Våren 2015 trosset Nkurunziza landets egen grunnlov, og erklærte at han ville stille til valg for en tredje periode. Etter et tiår med undertrykkelse var motstanden mot Nkurunziza stor. Landets borgere fylte gatene i hovedstaden Bujumbura, og krevde endring i landet og tiltak mot korrupsjon. Det folkelige opprøret ble brutalt slått ned og presidenten erklærte unntakstilstand i landet. Fredelige demonstranter ble ofre for en brutal voldsbølge utført av burundiske myndigheter. Siste offisielle tall fra FN viser at over 400 burundiere er drept siden våren 2015, mens flere titalls er fengslet og utsatt for tortur.
Den alvorlige sikkerhetssituasjonen i landet har sendt hundretusener av burundiere på flukt. Siste offisielle tall fra FNs Høykommissær for flyktninger, UNHCR, viser at over 250 000 burundiere har flyktet til nabolandene siden april 2015. FN har satt i gang kriseberedskap i flyktningleirene i Burundis naboland. Hver dag krysser stadig flere burundiere grensen. Med overfylte flyktningeleire med elendige sanitærforhold, er det bare et spørsmål om tid før flukten går videre. Flere burundiere vil forsøke å ta seg over til trygge europeiske land, for å søke asyl langt vekk fra diktatorens grep.
FN, Amnesty International og Human Rights Watch har for lengst slått alarm. Handles det ikke nå, er det en overhengende fare for ny borgerkrig i landet. Forsøk på mekling har ikke ført frem, og FNs generalsekretær vurderer nå å utplassere en FN basert politistyrke i landet. UNHCR har bedt sine medlemsland om 175 millioner amerikanske dollar for å takle flyktningstrømmen fra Burundi. Per april 2016 har de kun mottatt rundt 27 % av summen. Til tross for FNs advarsler har verdenssamfunnet så langt sviktet Burundi og dens innbyggere.
Heller ikke norske myndigheter har tatt FNs advarsel på alvor. Enkelte politikere har sett problemstillingen, men lite oppmerksomhet er rettet mot situasjonen og ingen løsninger er diskutert. Den norske utlendingsforvaltningen opererer stort sett som før, uten å ta tilstrekkelig hensyn til den alvorlige sikkerhetssituasjonen i landet. Burundiske asylsøkere blir fortsatt tvangsreturnert til sitt hjemland, til tross for klare advarsler fra FN om en potensiell borgerkrig.
Les hele artikkelen fra NOAS i Agenda Magasin her.