fbpx
top

Barnefamiliene fra Hellas kommer

I dag kommer 35 relokaliserte asylsøkere fra Hellas til Norge. De får tilbud om informasjon og veiledning fra NOAS.

Regjeringen besluttet i september 2020 å ta imot sårbare syriske familier med barn fra Hellas, 50 personer til sammen. Bakgrunnen var den kritiske situasjonen for asylsøkere i Hellas, som ble ytterligere forverret etter brannen i Moria-leiren på Lesvos 9. september 2020. Flere andre europeiske land hadde da allerede gjennomført relokaliseringer av sårbare asylsøkere.

Relokaliserte har, i motsetning til kvoteflyktninger/overføringsflyktninger, ikke fått asylsaken behandlet og har ennå ikke formelt status som flyktninger. Syriske asylsøkere har imidlertid svært høy sannsynlighet for å få flyktningstatus og oppholdstillatelse i Norge, på grunn av sikkerhets- og menneskerettighetssituasjonen i Syria.

Familiene skal gjennom normal asylprosedyre i Norge. De skal testes for Covid-19, og først ha et opphold på Nasjonalt ankomstsenter i Råde i Viken – der de skal være i ti dagers innreisekarantene. På Ankomstsenteret gjennomgår asylsøkere bagasje- og sikkerhetskontroll, helseundersøkelse og registrering. Alle voksne og medfølgende barn (over 5 år) får tilbud om informasjon fra NOAS på eget språk, om plikter og rettigheter de har som asylsøkere og veiledning for den videre prosessen.

Det antas at de fleste kan få avgjort saken i løpet av de tre ukene de skal oppholde seg i Ankomstsenteret, og relativt raskt bli bosatt i en kommune.

NOAS mener Norge burde relokalisert langt flere enn 50 fra uholdbare forhold i Hellas. Les mer her:

https://www.noas.no/norge-bor-ta-imot-1500-fra-hellas/

https://www.noas.no/moria-for-lite-for-sent/