Avklaring for irakere
NOAS har fått mange spørsmål om endring av regler for asylsøkere fra Irak. Det er ikke NOAS som bestemmer over norsk asylpolitikk. Vi er heller ikke enige i måten disse endringene er gjennomført på. Vi ser at den informasjonen UDI har gitt om denne saken ikke er tilstrekkelig. NOAS har derfor hatt møte med Justisdepartementet for å få vite mer om endringene. Det følgende er det vi fikk vite.
Justisdepartementet sier at alle asylsøkere fra Irak skal vurderes individuelt i forhold til fare for forfølgelse på grunn av tilhørighet til politisk, religiøs, etnisk, nasjonal eller annen sosial gruppe i hjemlandet.
Den nye praksisen gjelder for alle som ikke har fått vedtak før 28.februar 2000.
Det får ingen konsekvenser for de som har fått vedtak før denne dato.
De som UDI og Justisdepartementet mener kan bli forfulgt vil få oppholdstillatelse i Norge med rett til familiegjenforening. Dette gjelder selv om de har vært i andre europeiske land før de kom til Norge.
Oppholdstillatelsen gis etter èn av tre lovhjemler:
1. Utlendingslovens § 17 jfr. Lovens § 16 («Asyl»).
2. Utlendingslovens § 15 jfr. Utlendingslovens § 8 annet ledd jfr. Utlendingsforskriftenes § 21 første ledd («Flyktningelignende grunner»).
3. Utlendingslovens § 8 annet ledd jfr. Utlendingsforskriftenes § 21 annet ledd («Sterke menneskelige hensyn»).
De som UDI og Justisdepartementet mener ikke står i fare for forfølgelse i hjemlandet vil få oppholdstillatelse for 1 år uten rett til familiegjenforening.
Oppholdstillatelsen gis etter følgende lovhjemmel:
– Utlendingslovens §8 annet ledd jfr. Utlendingsforskriftens §§ 21 annet ledd jfr. femte ledd.
De som får oppholdstillatelse for 1 år uten rett til familiegjenforening kan få utlendingspass når det ikke er tvil om identitet.
De som får oppholdstillatelse for 1 år uten rett til familiegjenforening kan få bosetting i kommune.
De som får oppholdstillatelse for 1 år uten rett til familiegjenforening kan få økonomisk støtte til å reise frivillig tilbake til Irak (ca.15 000 n.kr. pr. person + reiseutgifter).
Den norske regjeringen prøver i samarbeid med andre europeiske land å få avtale med myndighetene i Nord-Irak slik at de kan sende tilbake de som de mener ikke er forfulgt der.
De som kommer fra sør for sikkerhetssonen som UDI/Justisdepartementet mener ikke er i fare for forfølgelse der, og som har reist ut fra Irak gjennom Nord-Irak, kan også risikere å bli sendt tilbake til Nord-Irak hvis dette blir mulig i fremtiden.
Justisdepartementet vil ikke si nå hva de vil gjøre hvis de ikke lykkes med å returnere dem som de mener ikke er forfulgt til Nord-Irak når den 1-årige oppholdstillatelsen er ferdig.
Ta gjerne kontakt med oss hvis det er noen spørsmål dere ikke har fått svar på. Vi vil komme med mer informasjon når vi vet mer.
Med vennlig hilsen
for Norsk Organisasjon for Asylsøkere
Bjarte Vandvik
konst. generalsekretær
Morten Tjessem
prosjektleder