Afghanistan-praksis følger ikke UNHCR-anbefalinger
I et brev til Stortinget 18. februar skriver Anders Anundsen om UNEs praksis med retur til internflukt i Afghanistan: «Ingen har blitt sendt tilbake i strid med UDIs anbefaling etter at den kom» i juli 2014. Problemet er at UNEs definisjon av internflukt er svært stram og deres vurdering av nettverk er videre enn UNHCRs anbefaling.
NOAS har i brev til representanter i Stortingets Kommunalkomite informert om vår bekymring for Utlendingsnemndas (UNE) svært stramme kriterier for hva nemnda regner som «internflukt». I tillegg til stramme kriterier for hva som regnes som internflukt-situasjoner, praktiserer UNE en vid definisjon av hva som kan regnes som tilstrekkelig nettverk i en internfluktsituasjon. NOAS ser UNEs vurdering av hva som er tilstrekkelig nettverk i en internfluktsituasjon, som langt videre enn det som ligger i UNHCRs (FNs Høykommissær for flyktninger) anbefalte dokumentasjon på et «nettverk som er villig og i stand til å gi tilstrekkelig støtte».
Det er UNHCRs anbefaling Utlendingsdirektoratet (UDI) viser til i sin anbefaling om bare å returnere familier til internflukt, dersom familien har «tilstrekkelige nettverk og/eller tilstrekkelige ressurser til å etablere seg i internfluktområdet». NOAS så i høst et eksempel på en sårbar afghansk familie som fikk avslag fra UNE med retur til et «hjemsted» hvor far ikke har vært siden spedbarnsalder. I en annen sak kunne familien ikke returnere til sitt hjemsted, fordi det var for farlig. Likevel fikk de avslag fra UNE med henvisning til internflukt i Kabul. UNE mente at familien fra Kabul kunne «få støtte fra» nettverk på hjemstedet, selv om det var for farlig for familien å returnere dit. Ingen av disse familiene, eller andre eksempelsaker NOAS har innsyn i, regnes av UNE med blant familiene som er returnert til internfluktretur i strid med UDIs anbefaling.
Les NOAS brev med flere eksempelsaker her.
Les justisminister Anundsens brev til Stortinget her.
UNHCR krever nettverk som gir reell støtte
Ut fra de enkeltsakene vi har innsyn i, mener NOAS det er god grunn til å tro at familier siden juli 2014 kan ha fått avslag fra UNE, eller ha blitt tvangsutsendt til en faktisk internfluktsituasjon. UNHCR kom i august 2013 med anbefalinger om nye, strengere kriterier for retur, på bakgrunn av en forverret humanitær situasjon i Afghanistan. UNHCR frarådet retur til internflukt med mindre det var dokumentert at familien har «et nettverk som er villig og i stand til å gi genuin støtte». Etter at Landinfo i juni 2014 bekreftet forverrede levevilkår for særlig kvinner og barn i internflukt i Afghanistan, fulgte UDI i juli 2014 opp med en anbefalt ny og mer restriktiv praksis for retur av barnefamilier til internflukt i Afghanistan. UDIs anbefaling ble ikke bekreftet av Justisdepartementet før i justisministerens instruks av 30. januar 2015.
2014 verste år for sivile i Afghanistan
Samtidig som Justisdepartementet brukte nesten sju måneder på å bekrefte UDIs anbefaling, ble forholdene i Afghanistan ytterligere forverret. I følge FN er 2014 det verste året for sivile i Afghanistan. 3699 sivile, av dem 714 barn, ble drept i løpet av 2014. Les mer her. Fra EUs asylkontor på Malta, EASO, kommer omtrent samtidig en rapport om den forverrede sikkerhetssituasjonen i Afghanistan.
NOAS mener justisministerens avvisning av at familier er returnert i strid med UDIs anbefaling fra juli 2014, ikke gir et fullgodt bilde av hverken retursituasjonen i høst eller faren for at sårbare familier fortsatt kan returneres uten tilstrekkelig nettverk. NOAS anbefaler derfor Stortinget at barnefamilier ikke skal returneres til internflukt i Afghanistan.
UNE må gjøre oppdaterte vurderinger
UNE har informert NOAS om at det kan være om lag 50 barnefamilier fra Afghanistan, som UNE henviste til internflukt før UNHCRs anbefalinger kom i august 2013. Disse sakene er ikke blitt tatt opp til ny vurdering av UNE. Og de blir heller ikke tatt opp til ny vurdering før eventuell tvangsretur, med mindre familiene selv har fremmet omgjøringsbegjæring. NOAS har ikke oversikt over hvor mange av disse familiene som fortsatt befinner seg i Norge med avslag på sine søknader.
Med mindre UNE pålegges å gjøre oppdaterte vurderinger av alle saker hvor det har gått lang tid siden saken ble vurdert sist, er det stor risiko for at familier som har oppholdsgrunnlag etter dagens regler, vil bli sendt ut. Noen av disse familiene vil da bli returnert til internflukt uten nettverk – i strid med UDIs anbefalinger.
UNE orienteres i dag av Politiets utlendingsenhet (PU) om planlagte utsendelser av barnefamilier. UNE kontrollerer om det ligger en ubesvart omgjøringsbegjæring i saken, og om det bør gis utsatt iverksetting i saken til anmodningen er besvart. Nemnda gjør ingen selvstendig ny vurdering av saken, med mindre det foreligger en omgjøringsbegjæring. Dette gjelder også saker der det kan være grunnlag for å gi oppholdstillatelse på grunn av barnas tilknytning.
NOAS har i flere tilfeller i høst stanset utsendelser av familier som er tatt til Trandum for utsendelse til foreldrenes opprinnelsesland. Disse familiene har endt med å få oppholdstillatelse. UNE er orientert om utsendelsene i forkant, og familiene kvalifiserer for opphold. Omgjøringsbegjæringene vi har sendt inn, inneholder bare informasjon som allerede er kjent for UNE. UNE har likevel ikke, på eget initiativ, stanset tvangsutsendelsene før NOAS har sendt inn en omgjøringsbegjæring.
Skulle returneres til internflukt uten nettverk
Eksempelvis kan nevnes en barnefamilie fra Afghanistan, som UNE i oktober 2014 ga utsatt iverksettelse etter hasteomgjøringsbegjæring fra NOAS. Familien befant seg på Trandum og var planlagt tvangsutsendt samme dag. UNE hadde blitt orientert av PU om at familien skulle utsendes et par uker tidligere. UNE hadde sist vurdert saken i 2012. Da ble familien henvist til internflukt til Kabul, hvor det var lagt til grunn at familien verken hadde nettverk eller ressurser. Men siden det i oktober – to og et halvt år seinere – ikke forelå noen omgjøringsbegjæring i saken, så UNE ikke noe grunnlag for å stanse returen. UNE mener heller ikke at de på eget initiativ skal gjennomgå saken på nytt, selv om barnas tilknytning til Norge nå var forsterket med to og et halvt år og avslaget innebar retur til internflukt uten nettverk. Saken til familien skal, etter omgjøringsbegjæring fra NOAS, behandles av UNE i nemndmøte i mars.