fbpx
top

Reelt engasjement for asylsøkere

Vi er veldig takknemlige for all støtten vi har mottatt i etterkant av Kristoffer Joners Facebook-innlegg i går kveld. I formiddag har vi fått inn over 3 millioner kroner – stor takk til alle!

I dag framstiller mediene dette som et reklame-stunt. Det er en beskrivelse som etter vårt syn treffer dårlig. Det stemmer at Anorak har vært involvert i saken, men verken de eller Kristoffer Joner eller andre har fått betalt for å være med på dette. Anorak har bistått oss gratis for å prøve å dekke inn midler vi mister i statsbudsjettet. De har bidratt med ideen og å koble oss og Kristoffer Joner. Han har selv opprettet Facebook-profilen og skrevet innleggene han har lagt ut – og han er tydelig på at han har vært i dialog med oss. Både Joners, folks engasjement og NOAS’ behov for rettshjelpsmidler, er ekte. 

Av de nærmere 30.000 som har donert penger, har vi fått tolv henvendelser fra folk som ønsker pengene sine tilbake. Det skal de selvfølgelig få. Om det er andre som ikke syns det har kommet klart nok fram i Kristoffer Joners Facebook-innlegg om at han har vært i dialog med oss, og derfor ønsker pengene tilbake, skal vi være behjelpelige med dette.

Disse kan ta kontakt med oss på donasjoner@noas.org.

Midlene vi nå har fått inn, dekker opp for kuttene regjeringen har foreslått i neste års statsbudsjett. Regjeringen foreslår 2,1 millioner mindre til rettshjelp i asylsaker i 2017. NOAS har vært bekymret for konsekvensene, ikke minst fordi asylsøkeres behov for informasjon og rettshjelp er større enn på lenge. Det er nå asylsakene til dem som kom høsten 2015 behandles. Rettssikkerheten på utlendingsfeltet er under press, og det er viktigere enn noen sinne at sakene er godt opplyst og prosessene gode, sånn at de som har behov for beskyttelse, faktisk får det.

På grunn av støtten fra dere, er vi i stand til å opprettholde og styrke rettshjelpstilbudet til asylsøkere. Hvis støtten fortsetter, vil vi også være i stand til å tilby informasjon og juridisk bistand til enda flere av dem som har behov for det.

Hver krone vi har fått, går til rettshjelp. Takk for viktige bidrag til asylsøkeres rettssikkerhet!

Les Anoraks uttalelse om deres rolle i dialogen mellom NOAS og Kristoffer Joner her.